RSS

Full rulle i bryggeriet

01 Dec

Idag vart det bryggning, nr 94 närmare bestämt, det har ju blivit några stycken. Dagens öl kommer att bli en favorit i repris – Friherre IPA. Ett öl som både Carina och jag är väldigt förtjusta i och som jag bryggt ett par gånger tidigare. Egentligen är detta ett öl för varma sommardagar men inga regler utan undantag. Undantaget denna gång var att jag gjorde en ändring i receptet. Utöver humlesorterna Ekuanot, Azacca och Simcoe som receptet anger hade jag bytt ut Simcoe mot Mosaic (min Simcoe hade tagit slut). Dessa humlen är ganska snarlika. Men jag hade även lagt till en humlesort till – Lemondrop – som jag hade en liten slatt kvar av, därför åkte den med i bryggningen.

Humle uppvägt och klart och en liten bryggaröl är ju också ett måste.

Under den sista tredjedelen av koket löste tempartur-switchen ut och jag märkte det på att tempen sjunkit från kok till 87 grader. Nu tackar jag min lyckliga stjärna att jag har bryggverket på en liten cirkulär rullvagn som jag har köpt på Trädgårdslandet och bryggverket passar precis på denna lilla rullvagn. Det gjorde att jag kunde komma åt reset-knappen som sitter i botten på bryggverket och temperaturen steg igen. Men så slog denna switch ifrån igen och jag fick göra reset. Denna procedur fick jag upprepa en 6 – 7 gånger för att hålla koket de sista 10 minuterna, det blev ganska bökigt. Jag har kollat på nätet varför detta inträffar, för det har aldrig hänt mig förut. Den troligaste orsaken kan vara att malten är för fint krossat och det lägger sig på botten av bryggverket och överhettar värmelementet. Av den anledningen måste jag kolla min maltkross och justera om krossningsgraden.

Fortfarande har jag rengöring och fattvätt kvar men den aktiviteten sparar jag tills imorgon. Eftersom debaclet med temperatur-switchen drog ut på tiden och på koket var jag tvungen att koncentrera mig på att rengöra bryggverket. Maltkrossinställningen ska jag kontrollera lite senare, när all materielvård är gjord. Det blir nog inte i år för nu står andra aktiviteter för dörren som julstädningen och lite annat sådant där julkrafs.

Imorgon blir det förutom materielvård en ganska späckad dag. Om dagens och gårdagens snöoväder har lagt sig så ska jag ge mig ut och skotta terrassen. Där ligger det just nu ett rejält snötäcke som ska bort och samtidigt bereda mig en fin väg till uterummet. Även uterummet är i behov av städning. Det blir full rulle imorgon också. Bring it on!

 
 

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: