RSS

Tjuvstart

10 Dec

Inte tjuvstart på julen, däremot tjuvstart på julstädningen så att jag inte behöver slava med detta hela helgen (städningen ska vara klar söndag kväll – senast). Det har blivit mycket träning sedan förra inlägget och det är ju kul. Mycket annat har det blivit också.

Jag har fatat två ölbatcher av de tre som jag bryggde första advent-helgen. Nu är det knökfullt ute i kylskåpet. Fyra fat är satt på kolsyrning. Lite nytt på prylfronten är att jag numera är ägare till en precisionstermometer (en Greisinger GTH1170). Jag har tröttnat på att temperaturen i mäsk, lakningskärl etc, visar lite hit och dit och jag har nollkoll på den exakta temperaturen. Greisingen har 0,05% noggrannhet och det borde ge mig lite mer sanningsenliga mätningar. Ett projekt över julen blir att se vad mina övriga termometrar visar gentemot en ganska korrekt temperaturmätning. Jag vet däremot att kontrollboxen på bryggverket visar en halv grad fel och det är helt OK. Däremot är lakkärlet ett sorgligt kapitel. Jag har också löpt en wortometer som jag kopplar till utslangen på min motstömskylare som används för att snabbt kyla ner den kokande vörten. På denna ansluter jag bryggverkets temperaturgivare och får då en temperatur på vörten och därmed veta när jag ska tappa ner vörten i jäshinken. Riktigt geschwint och den gick på endast 199 spänn, jag trodd den var asdyr.

Appropå kontrollbox så behagade denna paja för mig genom att displayen är helt blank och inte visade något alls. Jag har kontaktat Grainfather i Nya Zeeland och frågat om det finns displayer att skaffa som reservdel (ett långskott). Och se på sjutton! Det fanns och skickar en ny till mig som jag kan byta ut. Trots att den treåriga garantin gick ut för en dryg månad sedan får jag ändå denna display utan kostnad. Woow! Det är service och goodwill när den är som bäst. Den kommer att landa om 1 – 2 dagar.

Nu när två öl är fatade så har jag två jäshinkar lediga helt plötsligt och då ska jag brygga ett nytt öl – Brewdogs Punk IPA, som ska in i min kegerator precis som de fatade ölen (West Coast IPA och Personnummer IPA) och då är alla tre tapparna i drift igen. Det som återstår är att lägga min Hittepå IPA på fat. De två 12 liters hinkarna (jästa med två olika jäst) kommer att fatas om cirka 5 dagar då de fat jag startade upp idag ska vara färdig kolsyrade. Dessa två öl ska dock inte ligga på fat utan tappas över på burk. Robert ska hyra en tappningsmaskin för att fylla öl på burk. Det ska bli kul att få testa detta, det har vare sig Robert eller jag gjort innan.

Imorgon blir det träning igen. Cage med seniorerna och sedan fortsätter jag att köra på med julstädningen med en ljudbok. Den jag lyssnar på nu är om Krüger-kraschen och jag har bara 50 minuter kvar innan nästa bok ska avverkas.

 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: