RSS

Nr 35

10 Jan

En härlig dag är till ända. Den har gått i ölbryggandets tecken. Idag blev det en ny sats av mitt goda (om jag får säga det själv) lättöl, som går under namnet – Lätta Virket. Efter ca 4 timmar med kylning och så kallad whirlpool kunde jag tömma ner 12 liter vört i jäshinken som nu står på sitt stamställe i vårat badrum för  jäsning. Erfarenheten från tidigare bryggningar av denna batch-storlek är att jäsningen kommer att ta ca 4-5 dygn. Efter det blir det kallkrasch i 2-3 dagar, kanske kör jag en klarningkur med lite gelatin. I så  fall har jag ytterligare ca 3 dagar i hinken innan jag tappar på fat. Väl på fat ska ölet kolsyresättas i minst 3 dagar, helst 5. Så någonstans vid måndesskiftet kan jag ta ett provglas. Sedan får jag se om jag ska lägga ölet på flaska eller ha kvar det på  fat. Det sistnämnda föredrar jag för det blir klart mindre jobb. Då blev det ett litet minijubileum med denna 35:e bryggning. Nu finurlar jag på nästa bryggning, jag har några idéer.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 10 januari, 2019 i Ölbryggning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: