RSS

Gränsen är nådd.

05 Jan

Dagens motsatsförhållande. Så fruktansvärt trött i huvudet men inte rent fysiskt. Detta har de senaste veckorna gått in i ett normallikande tillstånd. Träningen är andningshålet.

Denna dag har jag nu tappat mitt egenhändiga öl på fat och kopplat på lite kolsyra och den ska stå i ungefär en vecka med ett tryck på 1,0 bar. Men det börjar bli ansträngt med utrustningen. Jag har ett 18 liters fat med 11 liter lättöl och ett mindre 9 liters fat med min Evil Woman som i och för sig inte har så mycket kvar. Problemet är dock att jag har bara kolsyrekopplingar till två fat. Jag har förvisso en grenkoppling som jag gjort och som kan kolsyra två fat samtidigt, men det blir lite trixigt om jag ska servera från två fat. På det ena fatet har jag en kulkoppling monterad med en tappkran som inte har en tryckreglering och därför måste tappning till glas ske med väldigt lite tryck, ca 0,2 bar. På det andra fatet har jag en så kallad sytrådsslang med kran längst ut monterad, där har jag ett serveringstryck på ca 0,5 bar. Så i praktiken måste jag i nuvarande situation ha 3 kopplingar. Detta går att få ordning på genom en gasfördelare som har 2 eller flera olika utgångar och är inte så himskans dyra, dock har jag samma gastryck ut på alla utgångar. Jag måste ha en fördelare som fördelar gastrycket på varje utgång individuellt och då blir det genast dyrare.

Nu börjar jag med andra ord närma mig en så kallad kegeretor, vilket är en box (kylskåp eller frysbox) som man kan temperaturreglera (går att koppla förbi termostaten) och då ha flera fat i skåpet/boxen med tappkranar (en eller flera) monterade på dörren eller locket. Kommer den in i bilden är det egentligen bara pub-inredning som saknas. En kegerator har jag suktat efter länge. MEN!! Det är  några problem. För det första är det inte gratis, tvärtom, en färdig kegerator att köpa med 2 tappkranar ligger på 7000. För det andra så är det också ett utrymmesproblem i en lägenhet och för det tredje måste jag brygga lite större batchar om jag inte ska hålla på att byta fat eller brygga nya omgångar stup i kvarten. Jag har med andra ord börjat nå min maxkapacitet för vad jag kan göra hemma och i Roberts garage. Att brygga i större batcher och kanske oftare (även om det är mindre batcher om 10-12 L) kräver också att jag har ett förråd med malt och humle hemma om jag inte i tid och otid måste åka till Ölkompaniet för att handla. Dock har jag ett mindre malt- och humleförråd hemma för 3-5 bryggningar. Jag måste också ha större tuber (eller flera) för kolsyra. Just nu har jag en 2 kilos tub, som i och för sig räcker långt, samt två stycken mindre soda-stream tuber på 425 gram och som fungerar som reserv om den stora tuben skulle ta slut under kolsyrning. Dessutom är den mindre sodastreamtuberna mer praktiska om jag ska ta med mig det lilla 9-litersfatet in för att servera direkt från fat, bara att spänna fast tuben vid fatet med en rem. Slutligen måste jag ha utrymme för tomflaskor och flaskat öl. Hanteringen i sig med det sistnämnda kan bli ganska tidskrävande och gör att jag hellre behåller ölet på fat. Men flaska vill jag göra ändå för att ge bort till andra och det är enklare att ha med sig flaskor om jag åker bort till någon.

Så jag måste nog (om än lite motvilligt) inse att gränsen är nådd, i alla fall om man, som jag, bor i lägenhet. Hade jag bott i en villa hade inga av dessa problem uppstått (mer än finansieringen). Tror nog att jag lämnar in en lottokupong. Keep on dreaming…

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 5 januari, 2019 i Ölbryggning, Hälsa

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: