RSS

Bryggförberedelser

28 Jul

Även denna dag präglades av hetta. Två dö sillar ligger i soffan och låter storfläkten blåsa på oss. Icke för ty så har jag ändå hunnit med en hel del. Mina två jäshinkar med öl, som visat sig bli lättöl respektive folköl, hade jag kallkraschat i nästan två dagar. Nu har jag tappat dessa på min två nya corneliusfat. Först var tanken att jag skulle kolsyra dem by the book. Men då skulle de stå två veckor i kylen på lägsta temp och det funkar inte eftersom jag ska brygga nu Kölsch imorgon och behöver det för lagerjäsning på 12 grader. Då återstod bara tvångskolsyrning. Jag körde ner kolsyra i faten med 3 bars tryck och gungade respektive fat i 5 minuter. Naturligtvis tog kolsyran slut i 5 kilos tuben, men förutseende som jag är har jag 2 sodastreamtuber på 425 gram i reserv. En sådan räcker till 60 liter, så det löste sig. Nu är båda ölen fatade och kolsyrade och i princip drickbara. Men! Eftersom de nu har kommit direkt ur jäshinken så måste det få stå i alla fall i minst 3 veckor. Dels för att mogna, dels för att kolsyran ska lugna ner sig, det behövs minst en vecka för det annars blir det bara en massa skum vid buteljering. Under tiden får faten stå kvar i kylskåpet tills imorgon.

Imorgon blir det bryggning med Robert i garaget och då ska vi brygga lite större batch. Då Carina önskade att jag åter igen brygger den Kölsch jag gjorde senast så blir det Kölsch. På begäran alltså och då pratar jag om den bryggningen då jag använde fel humle. Jag kommer att köra det receptet imorgon men med den stora skillnaden att jag använder en annan jäst. Förra gången jäste jag med en alejäst (Saflager US-05, den vanligaste jästen) som ska jäsa i rumstemperatur 18-24 grader. Denna gång ska jag använda en lagerjäst (Saflager W-34/70), samma jäst jag gjorde Grolschen på). Första steget är att jäsa på 12,2 grader i 14 dagar och sedan på 16,7 grader i 3 dagar. Detta är inga problem med den styrenhet jag har inbyggt i mitt kylskåp i uterummet, därav nödvändigheten att tappa och kolsyra de två ölen idag. Därefter blir det tappning och kolsyrning i 2 veckor. Hade jag jäst med alejästen hade jäsningen varit över på en vecka. Det tar längre tid med lagerjäsning men det blir bättre resultat. Tålamod är en dygd när det gäller ölbryggning.

Bryggningen lär ta minst 6 timmar, inklusive rengöring av bryggverken efteråt. Men vi hjälps åt och vi har mat och kaffe med oss. Det går ingen nöd på oss. Dessutom har Robert lilla Milla med sig och när vi är två så blir det inga problem att underhålla tösen heller. Hon har varit med förut. Allt är förberett för imorgon. Malten uppvägd, humlen (denna gång rätt) är med. Jag är redo för min 25:e bryggning. Wohoo!

 
2 kommentarer

Publicerat av på 28 juli, 2018 i Ölbryggning, Familj och Vänner

 

2 svar till “Bryggförberedelser

 1. carlssonkarlsson

  28 juli, 2018 at 19:58

  Känns som man hade velat sitta i ditt kylskåp med temperaturstyrningen inom räckhåll, puh sån värme det är nu! Var uppe i skogen på min sida ån imorse (tanken var att det skulle vara lite svalare kring 07-tiden, och det var det förstås, men inte riktigt tillräckligt). Så torrt det är! Så gott som alla bäckar, myrar och surhål är fnösktorra, de fjuttigt få blåbär man ser är mikroskopiska, blåbärsriset brunt, massor av löv på marken är torra som sent på hösten när de legat några veckor. Ujuj! Störtregnet gjorde gott en stund, men det kommer ta lång tid innan växtligheten har sugit upp det den behöver, verkligen!

   
  • Ultrastefan

   28 juli, 2018 at 20:03

   Jag hade också funderingar på att sätta mig i kylskåpet men avstod av två anledningar. 1: Jag skulle behöva ett större kylskåp. 2: Jag vill inte bli en ”öl-mördare” /S

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: