RSS

Stora ölprovardagen!

05 Apr

Den 15:e mars gjorde jag min 30:e elkonvertering (tillsammans med 4 andra) och sköterskan (en jävligt duktig sådan) som höll i eventet proklamerade mycket bestämt efter att vi hade tjongats att enligt sjukhusets policy (det var i och för sig första gången av de 30 jag hörde detta) var ett alkoholstopp på 3 veckor och hon visade med en min att detta inte var förhandlingsbart. Detta för att kärl- och hjärtväggar skulle få återhämta sig. Det kan jag köpa. Problemet var ju endast att jag skulle provsmaka mina nya öl till helgen (elkonverteringen gjorde på torsdag). Bara att gilla läget. Enkel matematik gav vid handen att torsdag om 3 veckor infaller på torsdagen den 5 april.

Sagt och gjort, jag antog denna utmaning mycket fast förvissad att hålla min del av avtalet vilket jag nu har gjort (med ett kraftigt inslag av uppoffring). Att jag dagen efter elkonverteringen hämtade 2 lådor Grolsch från Systemet gjorde ju inte saken bättre. När jag beställde dessa fredagen innan så var det inte på kartan att jag skulle elkonverteras. Att jag beställde när jag brygger själv beror på den mycket enkla orsaken att jag var ute efter flaskorna som är försedda med bygelkorkar och rymmer 0,45 L, lite emellan 33 cl och 50 cl. En bra storlek. En annan orsak är att jag måste ha flaskor till Carinas födelsedagsöl – C57.

Hur som helst. Igår blev det hastigt och lustigt en uppesittarkväll för mig och det blev en kul grej i väntan på tolvslaget, precis som på nyårsafton. Strax innan tolvslaget tog jag fram ett glas och hällde upp min Frankiska lager. Jag hade ingen aning om hur den skulle bli och om kolsyresättningen var OK, men den visade sig vara bra, kanske en liten aning för mycket. Sedan tycker jag att den kanske var lite mörkare än förväntat. När klockan visade 00:00 fattade jag mitt glas och tog en första sipp (No way! Inget galet halsande här, inte). Den smakade kanon, en mild och len smak som gjorde att den bara slank ner och efterlämnade en lätt och behaglig eftersmak.

20180405_000014

Min Frankiska lager upphälld. Den ser ju bra ut…

20180405_000138

5, 4, 3, 2, 1…   Midnatt! Skååål!!

Till frukosten provade jag mitt lättöl, Enskede Pale Ale, som håller 2 volymsprocent. Den blev grymt god, mycket godare än den provbatch jag gjorde. Jag hade lagt till ett par gram humle och förlängt koktiden från 60 till 90 minuter. Det visade sig göra susen. Nu har jag ett riktigt gott ”köra-bil-öl” att bjuda på för de som inte kan smaka ”tyngre” saker. Här blev kolsyra och färg perfekt.

20180405_080208

Enskede Pale Ale 2% – mitt ”köra-bil-öl”

Ikväll ska jag få den bedömd på Gothias hembryggarförenings föredragskväll som Robert och jag ska gå på. Det handlar om kvalitetsanalyser, olika mätmetoder av pH, alkohol med hjälp av olika instrument, spectrometer etc. Vi ska även få en duvning i mikrobiologi, räkna jästceller och hur man odlar upp en egen jästkultur. Jag ska även lämna in min Frankiska lager för en mikrobiologisk analys som kostar 100 spänn (ordinarie pris 700 spänn) som förutom mikrobiologiska resultat ger djupare information om IBU (standard för beskhet), SRM (motsvarande för färg) och ABV (Alkoholhalt i volymsprocent). Detta kommer att bli riktigt spännande (i alla fall för Robert och mig). Det finns så oändligt mycket att lära sig inom ämnet ölbryggning och då skrapar jag ändå på ytan.

För min del är detta mycket välbehövligt efter gårdagens dipp och det är sådana här ljuspunkter (utöver träning) jag måste leta efter. Robert och jag grottar ner oss i kunskapsträsket och provar oss fram. Det helar börjar lite smått dra mot att starta ett eget mikrobryggeri. Men för det behövs två saker: pengar och att vi hittat en eget nischat öl, så just nu ligger det på drömstadiet, vårt egna öl kommer vi nog att hitta snart. Alternativt kan man bli en spökbryggare, dvs att man hyr in sig hos ett befintligt bryggeri och använder kapacitet de inte kan eller vill nyttja (ungefär samma princip som en frisör kan hyra en stol på en större salong).

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 5 april, 2018 i Ölbryggning, Hälsa

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: