RSS

Spinn of hope på ny medicin

19 Mar

I lördags klarade jag av en utmaning, jag körde Spinn of Hope till förmån för Barncancerfonden. Den har ju i och för sig varit planlagd sedan länge. Det som ställde till problem var att mitt hjärtfladder kom tillbaka den 12 februari och sedan har pumpen rullat konstant i 125 till 130 slag. Som motåtgärd sattes betablockeraren Metoprolol in och dosen ökades i omgångar till 150 mg. Tyvärr hjälpte den föga. Jag fick ner fladdret till att ligga runt 110 slag. Metoprololen gjorde sitt jobb att hålla emot pulsen vid ansträngning till en viss gräns. Vid Vasaloppsspinningen höll den mig 122-123 slag och jag var helt slut, svetten lackade, dessutom tillkommer biverkningar som trötthet, sömnsvårigheter, yrsel, huvudvärk, stickningar i huden för att nämna några. Vid ett stavgångspass lade jag in några kortare löpningar och då kunde medicinen inte hålla emot utan kollapsade. Pulsen stack iväg till 235 som mest och det blev ett jävla kaos i bröstkorgen och det var bara att stoppa och gå. Dock funkade det vid stavgång, men så fort jag gav mig på löpningen kunde det inte hålla emot.

Jag fick en påringning från hjärtmottagningen på Östra och frågade om jag ville testa en annan medicin som heter Multaq. Efter en liten stund så antog jag detta erbjudande som ganska omgående hade en positiv ”biverkning” – jag blev kallad till en elkonvertering, torsdag den 15 mars. Dagen därefter började jag med Multaq. Lördagen 17:e skulle jag köra Spinn of Hope och inför detta tog jag mig en funderare huruvida jag skulle köra eller inte. Jag kom fram till att göra ett försök. Mest av två orsaker. Hjärtat  slog ju faktiskt ii sinus och den har inte slagit tillbaka i fladder som annars är brukligt för min del. Jag ville även veta lite vad Multaq:en gick för och hur den fungerade in action. Under fredagen var jag mycket fundersam för jag var totaltrött och orkade inget. I och för sig en vanlig situation efter en elkonvertering så det var ju inget nytt. Jag misstänkte även att biverkningarna från både Metoprololen som höll på att gå ur kroppen och biverkningen från Multaq som jag började med gav sitt bidrag till det hela.

Först var planen att gå över till Improve och starta upp första timmen. Lite tur för mig detta år var att Improve hade beslutat att köra bara 6 timmar istället för 12 av olika skäl. trots att jag kände mig lite hängig på lördag morgon gick jag över och tog mig an första passet. Då  hade jag mer koll på pulsmätaren än på instruktören. Min Garmin (som jag hade fäst på styret). Pulsen stegrade precis som den skulle och gjorde det kontrollerat och gick även förbi de där 122 slagen som Metoprololen blockade vid och det kändes bra. Det var inga problem. Kände inte av hjärtklappningar eller andra konstigheter. Inte ens mitt riktigt låga blodtryck spökade (hade 92/53 på morgonen). Som extra försiktighetsåtgärden körde jag på liten lättar motstånd på cykeln än vad jag brukade. Jag drev upp pulsen en liten bit till och det kändes bra. Med detta besked tog jag strategin att inte gå över 65% av maxpuls (max 184). Vid några enstaka tillfällen skedde dock detta men får betraktas som olycksfall i arbetet. Dessutom satt tröttheten från gårdagen i och därför fanns det ingen anledning att ta i för mycket. Det hela resulterade i att jag utan större problem kunde köra alla 6 timmarna och jag kände mig riktigt nöjd efteråt. Pulsen gick ganska snabbt ner i normaltakt och jag kände ingenting i kroppen som skulle varnat mig för att stoppa. Strategin med max 65% var en klar framgångsfaktor.

Nu vet jag hur Multaq:en funkar och jag känner av biverkningar av denna också. Speciellt en biverkning och den blev tydlig under spinningen. Multaq driver vätska något kopiöst. Av de 6 timmarna jag körde blev jag tvungen att springa ut på muggen 4 gånger för att tömma blåsan. Tröttheten finns där också. Ytterligare biverkningar jag har märkt så att jag har blivit ganska lös i magen, lite lätt illamående (ibland) och att min hjärtrytm är lägre än normalt. Men den funkar helt klart bättre vid träning än metoprololen. Nu ska jag se hur det funka på cirkelträningen, stavgång och lättare löpning. Kanske går den att använda på sikt. Den funkar på samma sätt som as-medicinen Cordarone men med mycket färre biverkningar (som jag noterat) och den går ur kroppen snabbare. Jag utvärderar vidare.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 19 mars, 2018 i Hälsa, Tävling, Träning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: