RSS

Nyårsbryggning

30 Dec

Idag kom Robert och jag äntligen till skott och fick bryggt lite öl i vårat nanobryggeri i hans garage. Dagens bryggning består av att göra en klon av Oppigårds Amarillo – en IPA.

20171230_125305

Här är receptet vi jobbade med

Vis av förra gångens  misslyckade bryggning hade vi nu vidtagit mått och steg för att detta inte skulle upprepas. Mäskningen (som vi missförstod förra gången) gick nu geschwint och tog drygt 60 minuter. Lakningen tog lite tid den också då nästa 16 liter 80-gradigt vatten skulle rinna igenom mäsken sakta. När det var färdigt kokade vi den urlakade vörten i 60 minuter och tillsatte Amarillohumle i olika omgångar under denna tid. Sedan blev det kylsning och tappning på jäshink. Denna gång var det mer metodiskt och vi fick de värden som vi skulle ha. Nu ska det stå och jäsa i 11 dagar innan det buteljeras. För min del blir det tappning i Corneliuskärl av den större delen av denna batch. Jag kom hem med 25 liter öl som nu ska jäsa och mogna. Robert och jag fick lite egentid på köpet då vi startade denna nya nyårstradition.

Nästa projekt bli att brygga en mindre laddning (5 L) ”köra-bil-öl” på spisen hemma. Om jag lyckas kommer jag att få ett lättöl på 2,2 % alkohol, så slipper jag köpa denna blaskiga Spendrups till våra LEK-träffar. Ölbryggning är gôr-roligt, speciellt när man kan köra det hela från ax till limpa.

20171230_113424

Nertill står två bryggverk – Grainfather på 30L vardera. Ovanför två 15L vattenkokare för lakvattnet, termostatsreglerade. Bredvid vattenkokarna står kylanordning och humlekorgar. VI har kopplat vattenförsörjning från en kran för kylanordningarna. Vid lakning öppnar vi kranen på vattenkokarna och låter de sippra ner i bryggverket över mäsken.

20171230_121228_005

I med malten, lite i taget, under omröring tills det blir en gröt. 72 grader är temperaturen här.

20171230_121954

Mäskning under 60 minuter på 67 grader. Pumpen startad och det hela åker runt i bryggverket. Här dras kolhydrater ut ur malten och bildar den vört som vi ska koka på. Efter detta ska mäsken mäskas ur under 10 min på 75 grader

20171230_133729

Nu lyfts hela innerkärlet med mäsken upp får stå och rinna av. All vört samlas i botten av kokaren. När det runnit av öppnar vi kranen till kokärlet och låter nästan 16 liter 80 gradigt vatten rinna igenom mäsken och laka ur den på det sista. Här gäller det att det rinner sakta och det tar en stund för 16 liter att rinna igenom.

20171230_142254

När allt lakvatten runnit igenom har vi nästan 30 liter vört som nu ska koka i 60 minuter. Humlekorgen sitter i och vi har lagt i den första givan av humle (Amarillo). Under dessa 60 minuterna skall Amarillohumle tillsättas i 7 omgångar med vissa tidsintervall som finns angivet i receptet. Detta varierar från öl till öl.

20171230_160640

När koket av vörten är färdig, skall den kylas ner. En slang från pumpen fästs vid kylaren övre del och slangen på den nedre delen av kylaren leder tillbaka till bryggverket och så går det runt. Den blå slangen leder in kallt vatten från vattenkranen och den röda leder tillbaka ”varmvatten till vasken vid diskbänken.

20171230_162750

När det hela har kylts ner till 20-22 grader, flyttas den nedre slangen över till en jäshink som rengjorts och desinficerats…

20171230_180217

…och jag kan komma hem med 23 liter färdig Oppigårds Amarillo. I med jästen och den ska nu stå i dagarna 11. Innan jästen åker i flyttar jag över innehållet till…

20171231_012652

…ett koniskt jäskärl som är bättre. Här kan jag senare ta bort den nedre klotformade sektion där all jäst trillar ner efterhand och jag kan tappa av rubbet utan att få med bottensats. Dessutom har jag ett dykrör monterat som går in en bit i ölen och termometern där ger mig exakt rätt jästemperatur. Nästa steg i min ölkompetensutveckling blir att temperaturreglera jäsningen så att den kan ske i flera steg som en del öl kräver. Nu är det bara att vänta…  🙂

 
3 kommentarer

Publicerat av på 30 december, 2017 i Ölbryggning

 

3 svar till “Nyårsbryggning

  1. M

    31 december, 2017 at 19:18

    Ölbryggandet, en kombination av hobby och husdjur, verkar det nästan som! Hihi! Gott slut!

     
    • Ultrastefan

      31 december, 2017 at 19:27

      Detsamma M. Fast jag ser inte kopplingen med husdjur… /S

       
      • M

        31 december, 2017 at 23:42

        Jo, det verkar ju som det behövs mycket tillsyn och omvårdnad av brygden, typ sköta om den som ett husdjur. Se till att den mår bra och äter rätt, rätt temperatur, inte hittar på några dumheter, …

         

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: