RSS

Jag tar ny sats

03 Feb

Hurra! Ytterligare en arbetsvecka att lägga till handlingarna. Alltid samma lättnad på fredag kväll. Den stora begivenheten idag var att sätta en ny sats med öl, denna gång blir det ett ljusare lageröl som ska kunna jäsa i normal temperatur. Nu ska det stå och jäsa i dagarna 10. Efter buteljering så ska ölet mogna på flaska i ytterligare 3 veckor innan det ska vara dags att avnjuta. Så denna resa kommer att ta ca 4-5 veckor och under de närmaste 10 dagarna kan jag få njuta av det kluckande ljudet från jäsningen ute i badrummet där jäshinken ”Dunkan” står…   🙂

Hela proceduren tog mindre än en timma och den kan Ni se på följande bilder.

20170203_141320

Först är det rengöring och desinficering.

20170203_142109

Extraktet ska ligga i varmt vatten i minst 15 min för att mjukna.

20170203_142936

Koka upp 3 liter vatten.

20170203_143547

Väg upp 0,9 kg socker.

20170203_144656

Häll ner extraktet och det kokande vattnet i jäshinken. Rör om.

20170203_144732

Tillsätt sockret.

20170203_144831

Rör om tills sockret löst upp sig.

20170203_145450

Fyll upp med kallt vatten till det finns 23 liter i jäshinken. Rör om.

20170203_145613

När temperaturen är mellan 18 och 25 grader…

20170203_145711

…tillsätt jästen. Rör om ordentligt så att jästepelletsen löser upp sig.

20170203_151409

Tappa upp lite av brygden i ett mätrör. Lägg i en hygrometer och läs av värdet. Detta gör även vid buteljeringen. Mellanskillnaden ger alkoholhalten enligt en tabell.

20170203_151512

Sätt på locket ordentligt och sätt dit jäsrör, halvfyllt med vatten. Klart! Nu ska det stå i 10 dagar.

20170203_145744

Efter 7 dagar, tas locket på jäshinken tillfälligt av och torrhumlen tillsätts. Sätt fast locket ordentligt. 3 dagar senare är det dags för avtappning och buteljering.

 

 

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 3 februari, 2017 i Diverse, Hemma, Prylar

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: