RSS

Bereder mig.

06 Feb

Uj, uj, uj. Segt i morse. Men nu sitter jag på jobbet och skall ta lite sats att köra ett spinningpass. Jag tänkte att jag skulle få lite mer än två träningspass denna vecka. Dessutom är det ju fredag, min favoritdag under veckan. Detta kommer de facto att bli mitt första spinningpass på bra mycket längre och hade jag tänkt att köra spinn of hope, så bör ju jag i alla fall köra några spinningpass innan jag ger mig på det.

 
2 kommentarer

Publicerat av på 6 februari, 2015 i Träning

 

2 svar till “Bereder mig.

 1. P

  10 mars, 2015 at 12:32

  Hur håller du koll på att blodtrycket inte blir för högt under träning?
  Kan man använda pulsklocka, och se hur hög pulsen blir för att dra paraleller till blodtrycket?
  Har själv råkat ut för samma sak i fiol och gillar också att träna 🙂

   
  • Ultrastefan

   12 mars, 2015 at 15:59

   Lååångt svar!
   Yiakes! Ledsen att jag glömt att svara. *skäms på mig* Direkt efter jag kom ut från sjukhuset, mätte jag blodtryck högt och lågt och ALLTID direkt efter ett träningspass, så fort jag kom innanför dörren. När jag var på min 24-timmars-spinning senare på hösten mätte jag direkt sittandes på cykel varannan timma. Jag har sedan jag lämnat sjukhuset efter aortadissektionen mätt blodtrycket varje dag (det är min överlevnadsfaktor). Därför har jag en väldigt bra bild och järnkoll på detta. Det jag har kunnat notera är att för min del så sjunker blodtrycket vid träning (inte säkert att det gör så för Dig eftersom det är individuellt). Jag använder mig av en Omron R6 Handledsmätare. Enkel att ha med på resor etc och den ligger alltid på hallbyrån när jag sticker ut på ett pass. Så under själva träningen kan jag inte hålla koll. Däremot har jag känt mig mer än lovligt trött under träningspass utan att pulsen larmar om arytmier. Det har visat sig vid mätning då jag kommit hem att blodtrycket är extremt lågt. En gång hade jag 82/40. Inte konstig att man är trött då eftersom det knappast är något blodflöde som försörjer min stackars muskler.

   Det går inte att dra paralleller med pulsen man har och blodtrycket. Däremot kan pulsklockan indikera antingen en infektion eller kanske en arytmi. Ligger pulsen 10-15 slag över det normala kan det vara så att det är en infektion i kroppen. Men ligger den på 120-130 när Du står helt stilla eller går långsamt. Kan det röra sig om en arytmi. Likaså tvärtom. Om Du är ute och springer och pulsen helt plötsligt visar 60 slag kan det också röra sig om en arytmi. MEN! Det går ändå inte att säga att det föreligger en arytmi! Klockan säger bara att pulsen inte ligger normalt. Skall Du verkligen fastställa att det rör sig om en arytmi måste Du ta ett EKG eller be läkare lyssna på hjärtat. Du kan i och för sig känna med fingret på Din puls (vid hals eller handled). Dunkar det på regelbundet är det sannolikt OK, men känns det oregelbundet, att det liksom hoppar har Du sannolikt en arytmi. Klockan ger Dig alltså en indikering. Självklart kan ju blodtrycket också påverkas av en arytmi.

   Tyvärr uppträder de flesta arytmier under en kortare period och det kan vara svårt att fånga på EKG eftersom det behövs tid för att komma till en vårdcentral och få någon att koppla upp ett EKG (man får inte ha bråttom där). Så med hjälp av Din pulsklocka och en stor portion självkännedom kan Du ha misstankar av starkare natur men inte säga att så är fallet. Det blev ett långt svar, men hoppas att Du fick ut något. Om Du vill prata mer om detta så skicka mig gärna ett mail till: mitt förnamn punkt mitt efternamn krull telia punkt com.
   /Stefan

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: